M E E S T E R S T U K K E N 2 0 1 5

Voorwoord

Het besluit om het opleiden van Goud- en Zilversmeden voortaan via onafhankelijke leerinstituten te laten verlopen was begin van de 19e eeuw een grote vooruitgang. Het was namelijk niet altijd in het belang van de “leermeester” om zijn gezel tot meester te bevorderen toen de opleiding nog door de betreffende gilden werd verzorgd. Bovendien werd het vak toegankelijker en werd kennis op een plek geconcentreerd. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel, om het maar eens een omgekeerd cruijffemisme te noemen: De meesterproeve, wat ten tijde van de gilden als het ultieme bewijs van vakbekwaamheid gold, verdween.

In 2004 wordt deze traditie in ere hersteld in de vorm van een expositie door enkele gepassioneerde broeders binnen het gilde St. Eloy. Twee jaar later wordt het zelfs weer als verplicht onderdeel binnen de vakopleiding ingesteld.
Behalve vakkundigheid wordt nu ook creativiteit van de aanstaande meester verlangd, want ook het beroep van Goud- en Zilversmid is geëvolueerd.

Als initiatiefnemer van meesterstukken vind ik het een eer en als goud- en zilversmid vind ik het mijn morele plicht kennis en ervaring over te dragen aan nieuwe gepassioneerde meesters en hen mogelijkheden aan te reiken die ik ook ooit kreeg.

De zilverstad schoonhoven en het Schoonhovense Gilde St. Eloy zijn dan ook de uitgelezen plekken om je carrière als professionele goud of zilversmid te starten. Ik wens dan ook alle nieuwe “Meesters” die aan deze tentoonstelling deelnamen een fantastische toekomst!

Paul de Vries
Zilversmid.Zie ook het Juryrapport van de winnaars


 

 

 

 

 


Home

Schoonhovens Goud- en Zilversmidsgilde "Sint Eloy" 2005 - All rights reserved